klik2 dan beritahu saya..

EXCHANGE LINK

09 Mac 2011

Hina Ke Habiskan Makanan Dalam Pinggan???



Salam...hai semua..

.. memang ada orang kan, diorang tu takleh nak habiskan makanan. bagi dia, habiskan makanan tu hina...ni ada kawan yang cerita. hhuu betul ke ni...

tapi dah selalu juga nampak , hari ni je jadi baik sikit nak share kat sini..hemph!

serius ! 1st time dengar cmni.. hina ni.. huhu.. nape, nampak cam pelahap sangat ke? dah nama pun beli banyak tu, habiskan je la tak.. macam2 la orang dalam dunia..

patut diorang yang beli kena fikir dulu larat ke nak makan.. ni banyak juga tengok orang tak larat makan, last2 tinggal.. sayang betul..

huh! sayangnya ...membazir betul la mamat tu..


Kita yang beragama Islam ni kena ikut le apa yang agama kita ajarkan. Islam sebagai cara hidup, bukan sahaja dari segi adap makan, tapi melengkapi seluruh aspek kehidupan.

Ramai yang tunjuk pada kaum hawa...segan nak habiskan makanan bila makan ramai-ramai atau di majlis tertentu...malu lah kononnya tu , nanti orang cakap die tu pelahap !!! tapi dalam kes ni ..lelaki punya keja tau..

kekadang tu dah jadi cm adat la plak....tinggalkan sikit jangan sampai nampak licin pinggan tu...
ni kira makan habis tapi tak habis betul2..apakah?

pasal jamuan kat hotel bagi yang korporat.. aku  pernah join satu kursus protokol tuk majlis2 rasmi.. peraturan dalam majlis adalah tak boleh makan sampai habis, kena tinggal gak.. so, kadang2 tak faham gak sebab  sampai ada yang ajar mcm tu.. kononnya nak jaga adab makan dalam majlis rasmi...kira adab 'Mat Saleh'  la kot...kita jangan terikut sangat...agama kita tak ajar membazir kan!.

Kesimpulannya , sikap tidak membazir tu perlu ada pada diri...tak kira siapa,  lelaki atau perempuan...selagi dia manusia punya akal...bole je fikir yang mana baik buruknya.

P/s : nasihat untuk diri sendiri dan juga keluarga .

13 ulasan:

  1. membazir tau tak habiskan makanan...nape harus ambik makanan banyak2... ambil setakat mampu habiskan.... menbazir amalan syaitan tau...

    BalasPadam
  2. kdg2 ade jugak buat camtu..mmg tak larat sangat da nak abes kan

    BalasPadam
  3. 1st time dgr cm tue dinaz..

    BalasPadam
  4. nis lagi suke habiskan.sebab tak mmbazir.

    BalasPadam
  5. dah ler berbayar, pastu mkn x abis lak. kalo yg pree pon, mesti mkn sampai abis kecuali la makanan tu x sedap & tekak x leh trima

    BalasPadam
  6. kina kadang² suka makan tak habis. bukan amek banyak..tapi tukang masak yg bagi banyak.

    p/s: tq coz sudi baca masalah kina. kina ada update baru pasal tue.

    BalasPadam
  7. saya makan hingga menjilat jari terutama KFC.he..he..

    BalasPadam
  8. huh... pnah jugak dgr camtu. Tp x elok la. rugi jer membazir. die byk duit takpela kot nk buat mcm tu. Hari tu client belanja mkn kat hotel pun aku hentam sampai licin. bukan selalu dpt mkn sedap kan... :p

    BalasPadam
  9. kita kalau asik nak dengar cakap org, memang tak kemana..

    1st time dgr org cakap macam ni..ish3x

    BalasPadam
  10. mama pulak kata kalau buang nasi tu, nasi tu nanti akan menangis. slalu dia pesan suruh abiskan semua.. lpas tu basahkan pinggan sikit supaya tak kering sebelum basuh pinggan tu..

    pelik2!

    BalasPadam
  11. rasanya lebih baik habeskn mknn, drpd mmbazir..
    so, sblum mkn, lbey baik fkir dlu, abes ke x mkn..

    BalasPadam
  12. Hanis makan sikit je...tu pon tak habis...sayang kan kalau membazir makanan ni...lain kali order satu bahagi dua..garenti habis n jimat..betul tak Sis...

    BalasPadam
  13. Huuu...sayangnya makanan dibazirkan...cian kat makanan tu...

    BalasPadam

Terima Kasih...Dinaz sedia mengunjung balas ke blog link anda secepat mungkin InsyaAllah...hepi hepi selalu.

klik-klik dan maklumkan saya.

Catatan Popular

Dari mana datangnya tetamuku..