klik2 dan beritahu saya..

EXCHANGE LINK

31 Disember 2010

Pesanan Atok Di Pagi Jumaat.

salam..abang-abang brader...hari Jumaat nih, jangan mengelat ye..! n all bloggers harap semua yang bercuti hari ni dapat bersantai dengan keluarga sesekali ...a'ah bagus la tuh.


Senyummm...jer brader sebelah aku ni..baru lepas kawen cuti Krismas ari tu dah masuk keja balik..tak sempat nak berbulan madu..

kalau aku la..sori arr nak datang keja..amik cuti.., ade cuti tahunan habiskan jer..kalau takder amik mc...haha *dah keluar tanduk nih*


PESANAN

emmmh! nanti kalau solat jumaat jangan lupa sedekah ye...jangan pulak bila nampak tabung lalu depan mata...senyummm jer!...alahai aku tau la senyum tu sedekah, tak jadi la kalau senyum kat tabung tu tanpa masukkan duit ke dalamnya...

ini peringatan Atok aku masa kami ramai-ramai berkumpul masa cuti di rumah uncle aku..pergh ingat lagi walaupon bukan ditujukan khas untuk aku..sebabnya aku wanita tak wajib pegi berjamaah solat jumaat kat masjid .

so , for sharing apa yang Atok aku ingatkan pada cucu-cucu lelaki dia aku abadikan kat sini..moga all muslimin yang akil baligh termasuk my lovely causin tu ingat lagi pesanan Atok ni.

ok .

Banner Maker

30 Disember 2010

Perempuan, Wanita dan Gadis...sukakannya

Bila Lelaki Bermulut Manis...

Huh!...bermulut manis ditambah perhatian yang berlebih-lebih
bisa membuat wanita tertarik...wow bestnya kalau kekasihku sebegini..

jika lelaki dibekalkan 'ladang tebu' di tepi bibirnya maka wanita pula dibekalkan 'sesungut' untuk menghisap manisnya tebu itu.

Semua gadis sukakan jejaka yang berbahasa manis-manis… kalau ada lelaki yang berbahasa kasar-kasar dan garang… gadis tak suka jejaka itu…

Apa benar ini pendapatku ??

Apakah kalau dikatakan lelaki bermulut manis hanya kerana perempuan suka dengar segala yang manis sahaja (kecuali manis madu)?


*thinking*




Banner Maker

Nasihat Untuk Para Wanita

Keterlaluan yang tidak disedari oleh diri sendiri :


1.Terlalu lama berdiri – merosakkan tulang. Urat-urat sekitar kaki
menjadi kembang. Liang vagina sentiasa basah.

2. Terlalu lama duduk – Merosakkan lipatan daging. Akan mudah
dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.

3. Terlalu lama berjalan – Merosakkan urat. Dalam pada itu haid akan
menjadi tidak teratur dan tidak menetu masanya

4. Terlalu lama melihat – Merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih
kotor dari kebiasaan

5. Terlalu banyak tidur – Merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh
jodoh. Selalu berangan-angan. Urat-urat disekitar rahim menjadi tidak kuat.
Mudah dijangkiti kemandulan.

6. Terlalu riang/gembira – Merosakkan usus. Mudah dijangkiti
keputihan pada liang vagina.

7. Terlalu kerap marah – Merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

8. Terlalu banyak berfikir – Merosakkan limpa. Kulit muka cepat
 berkedut. haid tidak menentu dan dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki
 atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.

9. Terlalu banyak bersedih – Merosakkan jantung.

10. Terlalu merana – Merosakkan paru-paru.

11. Terlalu takut – Merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal
terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

12. Terlalu kerap terkejut – Merosakkan pundi hempedu. Gejala pening
kepala kerapdialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang
terlebih.

13. Terlalu banyak makan – Merosakkan pencernaan. Mudah
mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Liang vagina kurang
bersih(semakin banyak ‘ragam’ lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas
kesihatan dan kebersihan liang vagina).

14. Terlalu minum minuman berais – Merosakkan otot dan tulang. Badan
dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit .

15. Terlalu banyak masa lapang – Merosakkan fikiran.Kelapangan
masa yang terlalu
banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa,
kecuali masa lapang diisi dengan aktiviti hidup yang positif.

sumber : rumahpanjai.com


So, bolehlah kita khususnya kaum wanita berkira-kira di sini..yang mana bole ikut kita ikut la..moga kemunculan 2011 akan merubah segalanya.






Banner Maker

Ingatkan Hari ni...



...hohoho..ingatkan hari ni cutinya, apa la aku ni xited sangat nak cuti nih, tapi bagus jugak la kan esok yang cuti bole sambung terus dengan cuti tahun baru 2011.

Tahniah buat pasukan Harimau Malaysia kerana mejuarai Piala AFF Suzuki 2011 semalam.
Kitaorg merasakan kemeriahannya di skrin besar...fuh memang best lah!

seperti yang aku jangkakan 2-1, tapi sebaliknya kita yang dapat 1-2..walau apa pun agregat mengatasi lawan 4-2.

KISAH SEMALAM

..berani jugak dorang (Indon) turut sama-sama menyaksikan perlawanan di skrin besar, mujurla muka dorang tak nampak sangat...hah takpe , orang sini sporting..xnak gaduh2 pasal bola....naseb baek first score oleh Safee Sali (my febret player..)aku tak terlepas dek kerana hujan lebat *siaran hilang tiba-tiba*..n lepas tu baru bising-bising n siap bunyi mercun lagi..


score lagi...dasat la lu brader..



dua gelombag sorakkan dapat didengari , sebabnya kat skrin depan pasang chanel TV1 n skrin satu lagi chanel Astro sports... dah tentunya chanel TV1 lebih dulu brgema...

bukan menyalahkan takdir tuhan masa tu, hujan turun dengan lebatnya...
chanel hilang buat seketika....ada juga suara tak puas hati, mungkin tak ditujukan pada Nya.

keseluruhan corak permainan nampaknya berat sebelah..Indonesia banyak lagi menyerang dari Malaysia..

apa pon aku dah mula suka pada game bolasepak especially pasukan negara kita yang main...lepas ni rasanya boleh nonton lagi (EPL la plak).

ok see u..

29 Disember 2010

Mana weh ! cari Pot baik malam ni?

...nak ke Stadium Gelora Bung Karno malam ini memang tak akan jadi kenyataan, beri sokongan terhadap pasukan bolasepak negara berhadapan Indonesia dalam final Piala AFF pusingan kedua tentunya ramai yang dah plan nak cari pot yang bagus malam ni..

tak kan nak tengok kat umah..tak berapa best kan , lagi la cm aku ni..ada ibu n budak kecik tu ja...rasanya dorang layan drama la biasanya time-time tu.

gambar hiasan


ala...kalau aku senang je tak kesah sangat tentang tempat tu..janji ada skrin besar...lebih besar dari yang ada kat umah tu...

ehh restoran mamak pon ok je , kita kan nak makan sangat pon..minum-minum jer..biarla dorang nak makan...yang penting merasakan kemerihan..!! KEMERIAHAN !





TERINGAT

heee.. masa tu tah team mana yang main , score pon tak kesah la..janji bole jerit GooooLL!!..tapi bukan tahun ni punya kes ye..dulu masa ikut-ikut member yang konon-kononnya minat sangat tengok bola ni..

hah...malunya bila diingat-ingatkan...

so, malam ni tak berulang lagi, setiap detik akan disaksikan dengan penuh semangat..
sama-sama kita tonton, make sure korang juga tidak terlepas

psst..Std.Bukit Jalil pon aku tak penah masuk...heeee, teringin gak.

don't worry bole bawa pen leser kat mana-mana kedai makan okay...perlawanan tak akan dibatalkan...no protest accept korang suluh muka balak/awek dorang! hahaha.

Bahaya tu..!


..haih! asyik sangat berfesbuk...asyik sangat berbelog sampai tak nak berganjak dari tempat duduk ni apa citer ni ....nampak kaki tu tergedik-gedik.. tahan kencing ek??

..alahai sempat-sempatkanlah hajat tu dulu nanti awak juga yang merana...tahu akibatnya??

bole jadi batu karang tau, kalau batu mutiara ke delima ke bole jugak buat loket..heee

gambar hiasan : saje je tunjuk muka Siti err Dato' kat sini..


pssst..leher aku ni dah lama kosong tak berhias...



apesal plak aku teringat kat si'Dia' ...agaknya nak bagi present kat aku kot...

.

28 Disember 2010

SAYA BLOGGER SELANGOR

siapa Dia??




....heeee , penat bejalan-jalan semalam baru teringat nak buat benda ni..Thanks kepada pengajur brade Azman Roslan.

semua blogger kebanyakanya telah join segmen ini dan aku juga tak mahu ketinggalan..
Link blog rujukan di sini : Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri

Nama Saya : Diaumaininaz Nazuri (Dinaz)

Status Saya : Bujang (masih belajar tau)

Cara Hubungi : Facebook......hee semuanya baru..panas lg tau!

Daerah/Jajahan : Klang

Tempat Tinggal : Bukut Tinggi, Klang.

Tempat Menarik : mari la kat sini..bole pengsan nanti huhuh

hiruk pikuk di sini tapi meriah bila Deepavali..huhu 1 M'sia.

27 Disember 2010

Jika Dahulu Dia Pernah Berzina ?

sambungan dari entri sebelum ini..
................................................................................................................................................................

...Jika dahulu dia pernah berzina dengan kekasihnya maka kini dia harus memberi layanan seks yang halal kepada suaminya dengan lebih hebat dan mantap dari apa yang pernah diberikan kepada lelaki yang bukan suaminya dahulu.

Berusaha memberi yang terbaik sebagai menebus kesalahan lalu dan hal itu dengan izin Allah akan menghasilkan cinta baru dan kasih sayang yang berterusan.
Sangat menyedihkan apabila perkara yang halal itu tidak dinikmati sebaliknya yang haram sering dihargai.

..mungkin ada suami yang melenting jika dikhabarkan dengan perkara yang sebenarnya..rujuklah kepada pihak yang berkenaan bagaimana nak mengatasinya dengan  cara yang terbaik.
Kita ni cuma pandai cakap jer sebab tak kena kat batang hidung sendiri..na'uzubillah.

yang penting sudah menjadi pasangan hidup yang sah..kita sekarang sudah ada yang sekarang..mengapa perlu diingatkan perkara yang lalu..keberkatan perlu dicari...jauhi keburukan dan kisah lampau yang cuma akan menyakitkan hati.
 Lagi diingat makin dekat rasanya..

Emmp..apa la aku ni sibuk benar pasal orang punya rumahtangga...
*terasa kesal pn ada kerana sudah terlanjur kata*
kesian....aku kesian sungguh pada akak tu.

sebijik kuih karipap pn tak habis dijamahnya..

adakah aku bersalah??*tanyaku padanya..

it's okay..bukan salah u pon..sekurang-kurangnya akak tahu apa yang perlu dilakukan untuk mencari cinta baru...jawabnya dengan senyuman yang bergenang air mata.

...............................................................................................................................................................

pssst..kadang-kadang sifat jujur itu menyakitkan hati...(kejujuran yang menyakiti)

Bina lah hidup baru dengan cinta baru..

.

Dengan Orang Baru..bagaimana menghasilkan cinta baru??

Dianz selalu bertanya dan itu lah sifatnya yang korang perlu tahu jika ingin berdampingan dengan gadis ini...

tapi hari ini sewaktu makan-makan pagi bersama teman rapat ..Dinaz pula ditanya dengan persoalan begini..

Bagaimanakah mahu melupakan kekasihnya setelah kini dia bergelar isteri kepada lelaki lain ? Bagaimana mahu menghasilkan cinta baru yang dapat membuatkan dirinya melupakan kenangan lalu dan bahagia dengan kehidupan kini ?

Aku ingin menjawab dalam keadaan yang tiada pengalaman dan untuk tidak menghampakan teman ku itu maka inilah jawapannya *dari pembacaanku sebelum ni*

Jawapannya ialah dengan memberi cinta baru dengan membuka hati dan terus memberi harapan kepada cinta baru ini dan berusaha melakukan yang terbaik.
Jika dahulu dia pernah dicium oleh kekasihnya maka kini dia harus mencium suaminya dengan ciuman yang lebih manis, romantis dan lebih banyak. Jika dahulu dia pernah diberi hadiah oleh kekasihnya maka kini dia perlu berusaha memberi hadiah kepada suaminya.

Jika dahulu dia pernah berzina dengan kekasihnya ??

..aku tersentap seketika..biar betul akak ni *nampak cm bagus sangat sebelum ni aku memang kenal dia sebagai staf lama di sini*

aku dah beri jawapan kepadanya..tapi taktau lah dia boleh terima ke tak...

nanti kita sambung lagi...

Psst..korang punya pandangan boleh la share di ruangan komen..mana la tau korang lagi berpengalaman (bukan pasal zina tu ek) dalam kehidupan berumah tangga dan berkasih sayang.

..see u.

26 Disember 2010

Salam sayang korang !!

hai...salam sayang anda semua..cuti-cuti ni apa bikin..tidor yer..

haha..jangan banyak tido tau nanti gumok tau...

..nasihat sikit jer tu..

kan ape jeles ngan korang ni sbb dinaz tak cukup tido..

hhuu ngantuknya....

chau dulu..ba-bay..heeee

23 Disember 2010

Aku Terlupa...Ibu Terkilan

..tah tetiba jer meleleh air mataku di pipi ni...pesal aku ni emo jer rasa hari ni,

orang lain gembira..especially adik-adik yang berjaya dalam PMR, dapat result pagi

tadi...melompat2 horey *teringat aku dulu*.

..aku lupa nak wish happy anniversary kat ayah n ibu, dorang punya ulang tahun pernikahan la...cmner aku boleh terlupa ni...

..takpe, baru lepas wish tu yang teresak-esak tadi ni...

kenapa sedih plak??...sebabnya dorang nilah pasangan hidup yang paling

bahagia...dah 26 tahun dorang hidup bersama, jarang sekali tengok dorang

bertengkar, pe lagi bermasam muka...yang aku nampak....sentiasa hepi, wallahua'alam

yang aku tak nampak..rasanya takde yang boleh menggugat kebahagian dorang

sedey laaaaa...aku orang yg keberapa etahla wish kat dorang...

mesti ibu terkilan dapat wish dari orang lain dulu...*taknak ulangi lagi*
(tu la padahnya kemudahan ada tak nak guna..reminder kan ade!!)

Aku betul-betul respect la kat dorang ni walau pon kedua-duanya bz dengan keja
masing-masing, tapi ktorang anak beranak rasa bahagia sekali...

"HAPPY ANNIVERSARY" to my lovely parents.

malam ni nina *panggilan kat umah je* masak untuk mereka yang sangat aku sayangi...

well...masih difikirkan nak masak apa ek!....

psst..the problem is.. dorang ni nak makan ala2 kenduri..nostalgia kot*

haruskah aku surprisekan my parent masak lauk kenduri!!...boleh ke??, tatau lah.

nak kena google cari resipi..., dah belajar tapi tak khatam lagi...

*i think i can do it..*

Barah ke Parah ??

essshh!! nape akak ni lambat update post ni ...cepat sikit la ??

"..orang dah cakap la ibu..henpon tu tak pe kalau baby pegang, takde efect kat dorang tu..."

kisahnya masa aku menjadi baby sitter kat budak kecik tu dulu.., ibu aku selalu pesan suruh jauhkan dari baby semasa bercakap guna henpon...alasannya nanti takut kena barah otak.

satu lagi takut....takut nanti dijahannamkan henpon mahal tu..agaknya haha *alasan*.

tapi kalau secara logiknya mungkin juga kot...sebab benda-benda canggih jenis wireless ni memang mmemerbahayakan kesihatan...well.

Tadi pagi aku TERbaca BHonline...selalu tak pon, tah pe kena aku 'ter' plak hari ni..

"TELEFON SELULAR TAK CETUS BARAH OTAK"...klik untuk baca kalau ada yang belum sempat baca paper tu .

pssst...kalau blackberry ni memang aku tak kasi sentuh...itu budak kecik memang tak leh tengok, pantang letak jer dah lesap...huh memang susah la bebudak skrg ni...dah bijak terlampau...tengoklah.

ni aku sayang sangat....


huhuhuh...kalau dah cmnie...tu yang masalahnya!!


gambar hiasan jer..belum terjadi betul2 lagi..heee... ingat mainan dorang ke !!

22 Disember 2010

Berimegenasi Dalam Tandas...

hahaha..rasanya cm penah buat jer...
sebab tu la ada yang ikut cara aku ni..leh lama sikit...

...Ada yang berkata bagussss!!...dan ramai pula yang menyagkal pendapat ini,

tepulang kepada empunya diri bila mana mereka berada ketika itu (memerut).

sometimes ada orang boleh recall apa yang dia buat sebelum ini, maybe di kalangan

blogger boleh update entri baru selepas keluar dari tandas ! *ada yang tak ngaku tu*

tak pe..idea tu boleh datang dan pergi bila-bila masa, so jangan lepaskan peluang keemasan bila anda

melayan perasaan di dalamnya * kita tak suruh ek*..tengok tu ada singage lagi..

NO LAPTOP

Kalau tandasnya bersih , wangi dan sentiasa mendapat penjagaan first class....lagi boleh mendatangkan idea

yang bernas..ia seakan-akan telah memenuhui keselesaan pengguna..betul tak?



dalam opis, line cm hampeh!!


Psst..Adakah itu (kemudahan yang tiptop) untuk anda berkarya di dalamnya??

ada yang kata ...kita bebas berimegenasi dan berkarya di mana-mana saja  *dunia tanpa sempadan*



Tapi harus diingat..tentang hukumnya adalah tetap makruh (duduk lama-lama tanpa tujuan sebenar).

.

Tolong saja 'dia'..

Pasti ada kegembiraannya...


Dalam era sekarang ni, jika anda membantu sesiapa saja tanpa mengharap apa-apa, pasti orang tu tertanya-tanya. Pasti dia merasa mesti ada niat lain disebalik pertolongan anda itu. Untuk merasa gembira, tolong seseorang dengan melakukan apa yang patut...dan,

Tolong saja dia! Buat apa yang perlu, lakukan apa yang patut. Elak untuk kata pertolongan anda tu ikhlas, katakan anda cuma mahu menolong. Perkataan ‘ikhlas’ perlu anda ubah, sebab perkataan ini selalu disalah erti.


Sekadar menolong tanpa mengharap apa-apa, itu adalah yang terbaik daripada memberi
pertolongan dengan harapan setinggi gunung..

Biar mereka(penerima)menilainya sendiri dan selebihnya terserah pada yang Maha Kuasa.

Mungkin ini yang boleh membuatkan hati kita lebih gembira apabila orang yang kita tolong turut gembira..

psst...konfius bila jejaka beria-ria sangat nk tolong anak dara..kenapa erk??

.

21 Disember 2010

Chenta pon belum Berbunga!!

..salam kepada blogger budinman..

sesapa yg sudi singgah atau terlalu lalang sini ucapan timakasi untuk korang sumer...

memalam ni nak ajak korang makan2 pon rasa cm tak sesuai plak...sbbnya aku sndiri tak makan malam dah..

rasanya nak start tak nak makan malam dah leh tak ni *tanya korang plak*
sendiri buat azam konon..wakakaka.

..ehe eh pe hal ni aku citer merapu plak..ade ke azam tak nak makan...
buat la azam nak jadi baik dari sebelm ni ke..atau buat sesuatu perubahan besar untuk diri..ada anjakan paradikma sikit..kalau dok kat situ..cm orang kata masih di takok lama lagi..

mesti mau berubah..baru la ada kemajuan dalam hidup..


masa sekolah rendah dulu..bole je ada azam, tak jadi tahun ni bawa ke tahun depan..so smapai sekarg ni tak capai2 lagi azam aku tu..

so rasanya tahun ni aku malas nak set azam baru untuk diriku..
prancangan tu biar ada tapi tak perlu diuwar-uwarkan..sampai masanya tu kira capaila azam tu...korang agak2 apakah azam dinaz yg tak capai2 tu *lagi mau tanya*...

sorry ya..insan yang bernama dinaz ni memang suka bertanya..

bukan kawen..ya...centha pon blm berbunga nak kawen..huh!

Buang tabiat cm Buan Hajat je !

eh apesal ni..anak bos mengamok ke !!


hahaha..gelak sikit kat diri sendiri....
malu aku kalau orang kat luar ternampak apa aku buat tadi...

citer dalam blog takpe..tak malu sangat sbb dah berlaku dan tak nampak pon kan.
bole share pengalaman korang yg senasib dgn aku.

tadi ..masa bos keluar (ayah aku), aku cepat-cepat tutup bilik n kunci...
keja dah siap pe lagi..tenet pon dah start laju *dekat time balik baru ok*

kaki ni lenguh yang teramat sangat....naik kan kedua-dua belah kaki , duduk bertennggek cam nak buag hajat tuh...lepas tu pusing-pusing kerusi..*cm budak2*
konon-konon nak release tension *tah apa tensi aku*.

nasib memang nak kena kat aku kot...selalu ok jer..

*PedebammMMM!!*...jatuh dengan kerusi sekali...*sakit juga tau*

lepas tu dengar kat luar bising-bising..heee nasib la aku kunci bilik tu..
kalau tak malunye akuuuu....

ada staf ketuk pintu nak meninjau apa yg telah berlaku..

selamba aku cakap .."takde apa..fail jatuh dari meja jer...huhu *buat alasan tak logik*


psst...lepas tu layan tenet balik..baru la bole blogwaking ke buat entri ke...ngantuk hilang tapi lenguh kaki bertambah la pulak...

ada sesapa nak tolong drive keta aku tak ni??
aku nak balik umah...

.

Lagi Usik Lagi Galak...



hai..salam pagi bloggers.
cmner dengan capaian internet di tempat korang sekarang ni okay..bagus tak??

aku ni cm malas jer nak online dari semalam lagi internet cm hampeh kat opis ni..
nak buat takder benda dah rasanya ..orang lain ujung tahun ni mungkin banyak keja..nak closing for this year la ..tapi aku selamber jer..heeee, orang lain yang buat..aku ni cuma memantau keja dorang jer...

duduk sorang2 dalam bilik...tah, tak taulah nak buat pe lagi..nak kata makan gaji buta pon bole jugak...tapi duit bapak aku jugak tu.

..nak lepak kat umah , dorang tak kasi...tapi bagus juga kan dapat pengalaman...sekarang ni time aku releks..releks sangat, sesebelum ni keja aku dah terlampau bz, follow bos kesana kemari...me as a secretary untuk ayah..heee tapi untuk beberapa bulan jer sementara secretary yang amik cuti bersalin..huhuhu bestnya dorang ni, bole cuti lama tu...and for the next year aku da stay kat umah n masuk kolej balik..

nasib baik kat dalam opis takde cermin...huhu kalau tak habis la....
ehhh...silap tu! orang jangan ingat aku ni kejanya mekaup jer tau..sorry bukan bukan cmtu la, aku cuma tengok-tengok muka je lah.

tapi ada jugak orang *teringat masa kat asrama sekolah dulu2*, tak kira lelaki ke pempuan mempunyai hebit yang sangat tak bagus bila berdepan dengan cermin..nak tau ape???

pantang tengok..mesti nak picit !


ni ha nasihat aku yang bukan pakar ni....

biar je jerawat ke jeragat ke nak tumbuh di muka tu..biarkan jer jangan usik-usik, kalau sekali usik nati dah jadi kebiasaan bila tengok cermin je nak belek jerawat..bila dah jadi hebit , suasah nak buang sikap tu kan, ni semua sebab dah sebati dalam hidup kita..tengok cermin cari jerawat..kalau takder pon diusahakan jugak cari sampai dapat..yang taknak keluar pon akan keluar...huhuhu.

eh eh..sambil online pon sebelah tangan meraba pipi..kenapa? , gian nak picit !!
jangan..jangan..nanti korang juga yang merana..pipi kita ni kulitnya sensitif tau, jangan kasi calar nanti orang mintak discount plak bila meminang..hahaha gurau je.

so..jangan jadikan ini sebagai hebit ya..nanti tak licin pipi tu, banyak parut....

jerawat ni kalau tak diusik dia pon tak galak sangat ! betul tak?

psst...ada ubat nak mencegah jerawat, google je atau jumpa pakar kulit...
mungkin boleh membantu anda yang bermasalah seumpamanya.

okay . bye.

20 Disember 2010

Sapa 'Anak Emak' ni??

gedikz ngalahkan wanita...Dinaz 'keras' lagi tau..


korang tahu kan apa tu 'anak emak'...bukan nya 'anak ikan' tu tau....hee sukaanya dia..

anak emak ni kalau untuk orang pempuan tak kesah sangat la kan..tapi kalau lelaki

nampak macam emmm *tgh pk*....senang cakap lah actually bukan pilihan hati aku ,

anak emak ni cuma popular di kalangan ibu-ibu je..tapi awek susah sikit nak jadi couple,

tapi jadi kawan tu mungkin la kot...

ramai wanita termasuk aku...heee..lebih tertarik kepada lelaki yang mempunyai imej nakal..bukannya

jahat tau...sendiri fikir la..kalau nak bercouple dengan budak nakal dan jahat...  then sendiri tanggung la

akibatnya...,biar kelihatan simple sikit tapi bukan selekeh sangat .., biar

jelingannya membuat kita rasa teruja.., style lembut-lembut ala-ala 'donut' tu aku memang tak berkenanlah

kalau nak dijadikan pasangan hidup..., biar humor sikit tapi jangan 'cakap kona'...

pssst..romantis n matured tu mestilakan..


waaa ini pendedahan berani mati lagi sekali ni...

'ANAK EMAK' untuk emak kita cukup la..jadila anak LELAKI SEJATI..orait!!

aweks sukaa tau !!

Pecah Rekod Tanpa Pecah Sendi !!

jangan bayangkan dinaz 'berjogging' erk!....haha kecoh btl.

Korang penah dengar tak kata-kata sebuah iklan ni...

"Pecah Rekod Tanpa Pecah Sendi"..

actually bukan nk promote pasal benda kat iklan tu tapi ini lah yang aku buat subuh2 tadi sebelum masuk waktu solat....haaa ni kali pertama dlm sejarah hidupku..exercise dan merupakan rekod baru aku hujung2 tahun ni...pencapai yang terbaik pernah aku buat
...syabas Dinaz *ucap utk diri sendiri*

semalam cukup tidur agaknya membolehkan aku terasa segar sangat dan terjaga awal sebelum waktunya...
elok juga gunakan masa tu untuk 'jogging'.

kebiasaanya aku exercise bila balik dari kelas malam jer...so aku rasa nak teruskannya setiap subuh..pa mcm , korang rasa aku bole buat tak??...
sekurang-kurangnya tak terlepas solat subuhku :P

benda cmni rasanya adalah bagus untuk kesihatan..kena jaga sebelum terlambat, kalau dah selulit menguasai diri...susahlah jawapnya nak slim...

bagi yang tiada kemudahan equipment..anak2 tangga pon jadi lah..tapi kena berhati-hatilah sikit ye..

psst..jangan biarkan selulit bermaharajalela...takutnyerrrrr!!!

19 Disember 2010

masak dulu sebelum keluar rumah...okay!!

haloooo... apa buat skang ni..

duk umah tatau nk bua pe, keja makan je..maleh da nih..kalau time keja ingat nak balik umah..

dah kt umah ingat keja plak..btul ke ingat keja..hehehe

rasanya nk tgk movie jap lg...

ape citer best ni...

"masak dulu  ek sblm keluar tu..."..tetiba je ibu aku request.

sebagai anak yg bagus ni , taknak la membantah..lagi pon dorang memang suka aku masak...

pagi-pagi dah makan tadi..aku rasa nak masak mee kuah je lah...taknak nasi lauk dah

okay tak...

supprise jap lg ek!!

chau dulu..

18 Disember 2010

Untung Kalau ada abang !

halamak !! tayar keta aku....

..weh...sapa nak jadi abang  aku nie...cepat meh tolong tukar tayar keta aku nih !!

ni hah , kalu sumer pompuan dalam umah ni yang tinggal...ayah da awal-awal keluar..

tak pasal-pasal aku tlewat pegi kelas...kena exercise tlebih..berpeluh samapai basah ketiak nih...huhu .

masa tulah baru teringat ..kalaulah ada abang kan best !!

takyah susah-susahkan diri..heee...

Untung jugak tak jadi tayar tak bocor masa dalam perjalanan semalam...fuhh syukur alhamdulillah.

mesti ramai abang-abang yang sudi tolong. kan..kan ??

abang-abang korang bole harap tak ni??

17 Disember 2010

Apa sedap ..malam2 nie..

korang diet ke malam-mlam cmnie...
rugikan..kalau rasa teringin tu , makan je lah...sesekali apa salahnya..

terbau maggie goreng...rasanya ibu masak kat dapur tu..hah! sesekali ibu ada kat umah..memang best!!
kalau setakat maggie...nak masak sendiri tu xder hal lah, tapi nak masak tu lah yang Mls sikit...

ehh..jomla sebuuuu...

jap lg kita sambung baca blog-blog korang...cari tips berguna utk blog..orait!!

jom..jom..heee.

Perasan Ke Perasaan...


kat luar hujan lebat....keta jauh parking tak berbumbung, ni kes datang keja lewat pagi tadi so dapat parking jauh-jauh la..

kes tak mandi pagi...erk tu bukan Dinaz ye...heee...

kat tangan ada bag duit, hp dan kunci keta jer...lain-lain sumer takde..nak panjat bertingkat semata-mata nak amik payung..aku bukannya manusia serajin itu...
masalahnya tak sempat dah..nak kejar masa nanti tarfik jem lagi kalau hujan cmni...

nak bagi alasan yang sama jugak ke cm semalam kat lecturer..huh!]

kalau redah pasti aku basah...

cmner rasanya kalau aku tergolek di sana....eeee taknak le!!

kalau korang ...sanggup lari ke dalam hujan lebat, cmner gayanya erk??

psst..ada mata yang  sedang memandang anda berlari... awas !!

Siapa Kata...chantek ??

ada orang ternampak dinaz keluar semalam..katanya dia blogger yang baru aku kenali..agaknya kot..
namanya biarlah rahsia....

gambar hiasan...dinaz akan make-up bagi bulu mata nampak tebal sebab mata dinaz sepet...heee

tahniah! dinaz ucapkan kepada yang dah ternampak dinaz..selalunya sahabat dinaz bukanlah dari kalangan blogger.

korang tahu kan ape tu sahabat??
kalau tak silap aku difinasinya ialah mereka yang sentiasa ada semasa kita susah dan senang.
Tapi secara jujurnya, sahabat ialah insan yang boleh memahami kita sewaktu susah dan senang. Dia sentiasa dekat dengan kita walaupun dia berada beribu batu dengan kita (definisi Pakar motivasi Dr. Fadzillah Kamsah).

semua yang ada di sini hanyalah kenalan baru ku..
Langkah ku baru bermula...

semoga dari kenalan kita menjadi kawan dan terus bersahabat.

BPM (ada yang mahukan undian dari Dinaz)

STICKY TILL 17th Dec 2010,....support korang semua !

..terharunya aku bila ibu cakap aku tak yah keja harini.
"duk diam-diam kat umah..jangan merayap pulak!!"...


Korang nak tahu..ini lah masanya aku mempunyai banyak masa dengan dunia blogging ni,
rasanya aku nak membantu korang yang tercalon dalam BPM (Blog Pilihan Malaysia) yang telah dianjurkan oleh brader AZMAN ROSLAN

rata-rata aku blogwalking ternampak blogger inginkan support dari readers untuk vote dorang...

setakat ni aku dah vote no. 62 dan 382...

so, sementara hari ni aku masih banyak waktu untuk berbuat demikian...silalah sesapa yang nak vote dr aku...berikan no anda.

walaupon aku tak sempat join BPM ni, setidak-tidaknya aku dapat memeriahkan kehangatannya..

pssst....santai sambil blogwalking tu yg best (BB pn tgh ok ni..)

16 Disember 2010

Teringat ke terkenang...


heeee...sama je tu kalau dok saja pandang kat luar tingkap mesti teringat sesuatu..

dari dalam rasa sejuk,...kalau keluar main2 hujan mesti seronok kan....my mom sporting sangat masa tu aku kecik lagi..tapi sekarg dah ada budak kecik lagi sorang tu...kalau time kat umah memang sah aku ajak dia join sesama...kalau ibu tau mesti kena punya..heee.

Ohhhh sweet nyer!!
...Putrajaya ..hujan lagi ke masani...sapa dok kata sana habaq mai..??
cek jauh dari situ...cuma nampak KL Tower je.

1,2,3..tukar !!!

Assalamualaikum, ohaiyo gozaimasu......dah terlewat ni rasanya aku nak infom korang tentang pertukaran...

alahai , sikit jer tukar nama blog ni..dari Shopper Dinaz on9 kepada DiaUmaiNiNaz...

>>> korang tengok la kat header tu especialy <<<

..Diaumaininaz ni lebih kepada personal blog...yang banyak menggambarkan tentang kisah seharian Dinaz sebenarnya...

..Shopper Dinaz on9..cuma perancangan sebelum ini untuk marketing...actually tak jadi lagi...fokus kepada mencari kenalan blogger terlebih dahulu...

Aku harap dapat support dari korang blogger semua...
dan aku cuba mendekati followerku Sayang dengan cara tersendiri..insyaAllah

..dekat bukan bermakna bertentang mata..orait!

Satu lagi...blog dinaz ni dah ada header...nak tau ?..tulah cara dinaz merehatkan minda ketika stress....

mataimasho!!

15 Disember 2010

JOM KITA BERKENALAN


I Follow U dengan cara yang berhemah..itu yang Dinaz mahukan...heee

sekadar bermain di pinggiran..


2) Bila Mula Buat Blog?
Dinaz buat blog pada tarikh 15/11/2010

3) Jumlah Follower Sekarang ni?
185 follower sahaja...

4) Berapa Traffik Harian?
antara 100 ke 200 lebih visitor.

5) Sehari Berapa Entri ?
Pernah capai 3 entri, kekadang 2 dan pasti 1 dlm sehari..insyaAllah.

6)Berikan satu blog yang best korang suka baca ..
Sudah tentu blog BEN ASHAARI

tu je lah..lagi mau tau pasal DINAZ..sila lah ke blog saya..Dozo !

14 Disember 2010

"Anakku Sazali"..



masihkah korang ingat lagi citer melayu ni..."ANAK-KU SAZALI"

walaupon aku wanita...rasanya kalau 'dibiarkan' aku juga bisa jadi seperti 'sazali' dalam filem itu.

mungkin bertitik tolak dari situ maka ibu ayahku tidak memanjakan aku dengan kemewahan yang ada..segalanya kena usaha sendiri.

Itu 'sazali' dalam citer panggung, tapi ni ..Dinaz citer yang sebenar-benarnya..
ada baiknya , aku tak pernah menyesal..malah aku bersyukur kerana diberi peluang untuk berdikari..
malah aku juga puas , setelah apa yag aku kehendaki itu adalah hasil dari titik peluh usaha sendiri..


Tony Castello.."Anak-ku Sazali"

'Sazali' nama sebenarnya di luar filem ialah Tony Castello atau nama Islamnya Mohd Nor Abdullah, 64, telah meninggal dunia kira-kira pukul 4 petang, Isnin lalu di Hospital Changi, Singapura.

Hanya tinggal kenangan...tidak mungkin ada 'SAZALI' juga  'SAZALIAH' selepas ini...
Harapan agar semua keluarga hidup bahagia seadanya.

Sayang Tak Sihat Erk !!


emmph ..musim demam skrang ni..baru je baik sikit. MC 1 hari semalam duk umah je, tak cukup la dah hari ni kena keja balik...walaupon hidung ni masih tersumbat sebelah, jap kiri jap belah kanan...asyik nak meleleh je.

merimaskan...cmner nk wat keja ni, hopely jap lagi g klinik dapat MC lagi...
ubat dah makan tadi..n satu yang terbaik dari ibuku...pagi-pagi dah kena teh-o-limau panas...


teh o limau....i dah pekena..rasa cm makcik2 la plak minum teh o panas pagi-pagi ni...


...ada petua dan khasiatnya.
kata ibu ia boleh melegakan hidung tersumbat dengan pantas...jangan campur gula tapi masukkan madu sikit supaya tekak tak perit.

emmph sayangnya ibu pada ku.

psst...kalau sayang nape tak suruh duk umah je.
.

10 Disember 2010

Double Meaning Words...


Double Meaning words tu dalam English, orang kita kata (Cakap-Cakap 'kona') telah banyak berlaku dalam aktiviti harian dikebanyakkan tempat....

"Sakit Kepala aku hari ni"...kenyataan (jujur)yang dibuat salah seorang staf lelaki.
"Kepala yang mana satu?"....sampuk staf lelaki yang lain.
..
bla..bla n bla..aku malas nak dengar dorang punya dialog.
----------------------------------------------------------------------------

Sakit Kepala , pesal ek??
..pertanyaan ini kalau diajukan kepada orang dewasa yang sudah berumah tangga, mesti kebanyakkanya ada menjawab..."semalam tak dapat la tu"...lagi-lagi kalau persoalan ini ditanyakan kepada kaum lelaki pada siang hari Jumaat .....ini kenyataan berani mati ni, anak dara pon dah banyak yang sedia maklum tentang hal ini...

Ingat !! Jangan duk melayan sangat dorang yang selalu cakap 'kona' ni.
Biasalah kalau dah kerja bercampur dengan otai-otai..miangnya semakin menjadi..membuatkan kami gadis-gadis dan kaum wanita khususnya menjadi mangsa.

Apa yang harus dilakukan adalah abaikan saja, jangan layan..kalau dilayan semakin menjadi...huhu, tapi masalahnya ada jugak yang suka melayan especilly mak-mak dara di sini...susahla , jiwa kacau dibuatnya.

psst..kena report boss ni...heee sexsual harassment!

Epal Ke Pear..??

Belum sempat buat pilihan..hee


buat jus memang sedap ni..
Kisahnya malam tadi ada tetamu datang ke rumah....
Kat dalam fridge ada buah epal hijau dan pear..., aku offer dorang nak makan yang mana satu...tak banyak pon yang tinggal balen2 stock je..
bole dorang gelak kat aku pulak....kak kuh keh hik hik..macam2 pesen gelak dorang tu...cipet btol la!!

Aku tanya apesal dorang ni ??

...korang  penah dengar tak..?. ada orang  cakap epal hijau ni mampu membesarkan saiz breast
perempuan..betul ke ?!!


sejauh mana kebenaranya ...sendiri makan la baru tau, aku tak suka ulas pasal ni...heeee.


apa yang aku nak share di sini dari pembacaan aku sebelum ni, epal dan pear adalah merupakan gambaran seseorang kepada bentuk fizikal tubuh seorang wanita (bukan lelaki atau separuh-separuh).
>REF. LINK

PEAR
Mempunyai punggung dan  paha yang besar walaupun jika dipandang daripada saiz tubuhnya di bahagian atas dia tampak kecil sahaja, tubuh badan yang sebegini dinamakan bentuk pear. Ia seolah-olah buah pear yang kecil daripada tangkainya namun lebar di bawah.



EPAL
 Jika tubuhnya besar dan lebar di bahagian dada dan belakang especially bahagian atas, manakala paha dan kaki pula kecil, punggungnya juga kecil maka kelihatan sangat gemuk kerana bahagian belakang badan dada dan pinggangnya berlemak. Dengan kata lain bentuk tubuh seperti ini diberikan gelaran bentuk epal lantaran bentuknya yang gempal di atas dan menguncup pula di bahagian bawah..




..Hah ! kategori yang mana tu ??

09 Disember 2010

Salah Parking..ini masalah guwe..heee.

aksi si capik ni lah yang ditiru kawan aku tu...gilooo mu!


..semalam kan, Aku tergesa-gesa nak masuk kelas malam...hee biasalah kalau dah kalut nak cari parking memang la susah sikit..main ikut jer mana yang bole clah aku redah jer....

..satu lot muat keta kecik aku tu...parking cun n terus belah dengan pantas masuk kelas...

..lepas 2 jam, Aku keluar dari kelas nampak 2 brader bersandar kat keta Aku.
Aku tak risau sangat sebab ade geng...Heee kalau tak ..takut jugak.

..Aku bunyikan alarm..saje buat dorang cuak...tapi nampak dorang tu releks jer.

"ini keta cik adik ke?"...eehh sopan nya mamat sorang ni..

"ye, kenapa dengan keta saya ni"...aku lagi sopan..konon..

"salah parking la cik adik..ini tempakt OKU"...

..dengan selamba my fren buat capek kaki lagak macam OKU...

"erk! ini keta kawan saya tu"....

siapa mereka kitaorang tak tahu...terus belah je dari situ...malas nak layan kot.

psst...jangan buat dah, mengaku je kalau dah buat salah tu!

08 Disember 2010

BLOGLIST 2011 .. SELAMAT DATANG TAHUN BARU

BLOGLIST 2011 .. SELAMAT DATANG TAHUN BARU

...aku rasa nak masukkan nama/link blog aku dalam Ben Ashaari punya blog list.
wooo ..'Parlimen' beliau dah bubar, sebagai 'menteri kabinet' yang baru nak naik ni rasanya perlu aku melobi sikit...biasak arr..



jum la ramai-ramai kita 'semakkan'...harap dapat tersenarai, korang yang belum melobi , silakan kalau berminat..tiada halangan katanya.

Kain Sarung Batik

sapa pandai..tolong ikat kan !!!..heeee


ada sapa-sapa yang teror tak ni???....ibu aku pon tak berapa tau nak ikat ni, rasanya takpenah tengok dia pakai..oppps! ada kot lama dulu masa beranakkan si budak kecik tu...

ni haa...ada staf yang baik hati sangat bagi kain sarung batik masa dorang balik cuti kat Kelantan rasanya ari tu.....suka tapi tak tau nk buat pe....kalau kain batik yg satu lagi tu kan bole la buat kebaya ke..orait jugak.

perli aku ke ni hah !???

.

Dapat Hadiah Tak ??

eheh! pesal sibok tanya korang palk ni....


haaa ni la rupanya buku baru Dinaz...hadiah dari ayah sempena 1432H...

..."hih! tersengih2 aku bila diberikan buku 555 oleh ayah pagi-pagi tadi"..ingat pe tadi rupanya buku hutang!!..aku tak tahu pulak apa maksud di sebaliknya...nak suruh aku berhutang ke nak tulis amalan buruk aku sepanjag tahun....heeee.

simple je ayah berkata " apa yang Dinaz belanjakan guna duit ibu atau ayah..kena tulis dalam ni...mesti jujur tau"....wakaka...buat aku cm budak-budak tadika plak...huhuhu.

Sebelum ni tak pernah pon, mintak je nak beli apa..dorang cm tak kesah jer...wooo sejak aku pegang duit sendiri ni...semuanya kena bayar sendiri..duit sendiri.

Dalam kepala otak ni duk pikir...aku belajar sampai masuk U tapi masih lg kena control ....nasib baik la kereta tu dah habis bayar.

07 Disember 2010

Jom jogging..asyik blogwalking jer...

kalau takde benda nak buat petang2 ni..korang jangan duduk-duduk saja , pegi gym ke jogging ke keluarkan peluh sikit nanti badan naik lemau plak...badan nampak sihat tapi belum sampai waktunya dah sakit-sakit...sapa yang susah..jom la ikut dinaz gi jogging...

chau dulu..

Ada yang TerLupa ??

hari ni..1 Muharram 1432H...apa azam korang??

...orang lain cuti kita keja...hahaha gelak sikit Dinaz, nak tak nak kena turutkan kata ayah. takde benda pun sebenarnya nak buat , staf lain semuanya diberi cuti..tapi aku...

tulah rintihan hati kecil ni..cewah, kalau ayah aku baca naya nih...rasanya dah separuh ikhlas aku datang keja hari ni,...

si budak kecik pon ikut sama...tapi sekejap je ikut ibu entah ke mana...best la tu gi jalan-jalan.

Kengkawan..hari ni kan Maal Hijrah..mesti ada yang tahu tapi tak perasan tahun Hijrah yang ke berapa...hehe..Dinaz pon kekadang hampir terlupa..ya lah tahun Masihi lebih di utamakan...kenapa ek?? Jarang sekali dipergunakan dalam konteks pembelajar di semua peringkat.

Dinaz juga dalam diam-diam simpan azam untuk berubah dari baik kepada yang lebih baik...korang pon sama jugak kan!!

Salam semua...Maal Hijrah 1432 dan selamat bercuti.

.

06 Disember 2010

Jangan Hairan...!

apa kak Dinaz buat masa ni ek??....tak buat keja la tu....


haaaa..korang tengok kat jadual Dinaz minggu ni..rasanya memang Dinaz tak bole update blog atau baca2 blog orang lain..heee, kalau ikutkan macamtu lah gayanya..tapi sebenarnya Dinaz bertuah mcm brader2 n sister2 yang keja dgn gomen..memanjang je ada masa nak berupdate, dinaz pon sama jugak..sebabnya dinaz keja dengan kompeni ayah dinaz sendiri.., kekadang tu kena cover line jugak.

Tapi ini bukan maknanya dinaz sentiasa duduk2 saja..work smart, keja mesti jalan.
haaa ini cuma intro saja..actually dinaz nak kongsi sikit berkenaan dengan Hyperhidrosis
iv>


...."tak nak salam lah....tangan I basah"

korang perasan tak kenapa ada rakan perempuan sepejabat dengan kita tak nak salam dengan kita, mulanya dinaz rasa sangsi sikit sebab ingatkan dorang takot nak salam denagn anak boss..., bagi dinaz tak kesah la dengan sapa pon kalau kita saling mengenali mesti salam/jabat tangan dulu tanda memuliakan persahabatan.

..mungkin rasa serbasalah, dia datang kat dinaz katanya "sorry ya cik...tangan saya berpeluh..basah..nanti cik tak selesa pulak".

owh! ..baru aku tahu...

infonya DI SINI.

04 Disember 2010

NUFFNANG tak jumpa blog aku...

Hey...korang pon ada masalah yang sama kannn!...blog baru takpe tak risau sangat la tapi apakah ini akan berterusan....nampak atau buat-buat tak hingin memberikan BE (Buffered Earning)....tak jumpa dgn blog aku tu rasanya impossible.

Dinaz perlu sentiasa senyum....senyum itu penawar duka heee...


walaupon dah lama kuar kt corong radia tp aku suka dengarkannya...kt sini takleh nt ada org bosan dan rimas!!


Download sini

Senyum senyum senyum
Senyum senyum
Verse
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit
Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa
Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina
Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit
Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan
Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian
Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit
Ulang Verse
Ulang Chorus
Ulang Verse

03 Disember 2010

Sungguh Enak,.Sungguh Lembut,..Sungguh Gebu..



.
Semua Yang Sepatutnya Ada Pada Sebuku Roti....


Segar ! Bagus !...begitulah yang sepatutnya juga ada dalam setiap entri yang kita mahu persembahkan pada pembaca.

Dinaz tak makan tengahari dengan nasi...sebab Dinaz tak keja teruk...tak berpeluh pon, so inilah makanan Dinaz..bukan sebab nak diet tapi rasanya memadai untuk diri Dinaz...heee, jangan ikut cara ini jika anda memang mengemarinya silakan...

psst : blog yg kita suka mesti kita masuk hari-hari...itu janji Dinaz!

<blink>sapa yang mahu dinaz senaraikan dalam blog list sila beritahu dlm ruangan komen...tiada syarat! (Dinaz nk ikut permintaan korang)<blink>

blog pilihan Dinaz pd post kali ni ialah :

1) P@kcikLie
2) SZ
3) mamaAdam
4) Efashi

Follower Ku Sayang !!

dah melebihi angka 100...cayalah Dinaz..belum cecah hari yg ke 30 aku blogging...tq followers


..Sepagi aku berkampung..erk! ada ke En Ben kampung..heee rasanya ada kot!
masih tak habis...tak termampu aku mengejar entri2 BEN ASHAARI yang laju .

Banyak entrinya yang memperkenalkan aku kepada blogger tempatan..semuanya bagus2..aku dapat apa yang aku nak, aku ikut apa yang aku rasa perlu, aku belajar dari apa yang aku paham..penyamapain yang tersendiri membuatkan aku terus semangat untuk blogging di sini.

Rata-rata mengatakan perlunya entri yang menarik dan loading yang ringan...tak kurang juga mahukan keselesaan bila masuk/berkunjung blog...lagu yang bingit menyakitkan telinga...tapi aku belum ketemu dengan keadaan ini, lagu sedap2 tu banyak la juga...

Hak masing-masig, blogging ikut cara tersendiri tapi ingat!! kena fikir pasal orang yang nk singgah ke blog kita juga.

ucapan : Semoga menjadi follower yang berhemah...sesama kita support. Terima Kasih.

.

"Traffic Equals Money" by Johon Chow


Siapa kenal dengan manusia ini??
...sudah tentu di antaranya adalah blogger di seluruh dunia.

inilah wajahnya dengan website yang begitu popular.

JOHN CHOW DOT COM






"actual business model is sound. Blogging is one of the most profitable ways to make money online (just look at me as an example) and Facebook is a site that can send you a massive amount of free viral traffic. And we all know that in this business, traffic equals money"
>John Chow.


"..terdapat berjuta blog di Internet, jadi apa yang membezakan blog anda daripada blog-blog lain itu? Itu ialah diri anda. Keunikan blog anda adalah terletak kepada pemiliknya iaitu – anda."
>Jhon Chow.

psst: Dinaz impikan kunjungan yang ramai... soal duit nanti dulu...berkawan biar ramai betul tak??

.

02 Disember 2010

BILA SI DIA BERTANYA..

BILA SI DIA BERTANYA..

# Sila jawab soalan soalan ini ... SEMETINYA AKU AKAN JAWAB...> ..

* Pada pendapat anda , apakah yang perlu ada dalam sesebuah blog ?
>> BLOG ADALAH KEPUNYAAN TUANNYA SENDIRI, MAKA ADALAH TANGGUGJAWAB SENDIRI
UNTUK MEMAJUKANNYA JIKA INGIN KUJUNGAN LEBIH KE BLOG TERSEBUT. APA YANG
PERLU ADALAH PROMOSI YANG BERTERUSAN DENGAN BAHAN CERITA YANG MAMPU MENARIK
MINAT ORANG KE BLOG TERSEBUTDAN KEIKHLASAN DALAM BLOGGING ADALAH SATU
KEMESTIAN UNTUK MENJADI BLOGGER MANTAP !

* Bagaimanakah anda mempromosikan blog anda ?
>> bUAT MASA SEKARANG NI..SENAG SAJA, BLOGWAKING DAN TINGGALKAN KOMEN YANG
MAMPU MEMBERI KEPERCAYAAN BLOGGER ITU UNTUK KEMBALI KE HALAMAN BLOG
DINAZ..ITU YANG TERMAMPU SETAKAT INI..

* Blog bagaimanakah yang anda tidak suka masuk ? dan kenapa ?
>> KALAU IKUTKAN YANG BARU MCM DINAZ NI..SEMUANYA BLOG DINAZ AKAN
MASUK...TAPI MENJAWAB SOALAN , DINAZ TAK SUKA KEPADA YANG MENGUTUK ORANG DAN
BERCERITA KEPADA KEAIBAN ORANG..INI CUMA PERASAAN SAYA ..JIKA TERKENA PADA
DIRI SENDIRI BAGAI MANA??

* Jika anda masuk ke sesebuah blog , bahagian manakah yang akan menarik
perhatian anda ?
>> SUDAH TENTU KEPADA POST YANG TERKINI..KOMEN DAN SHOUTBOX UNTUK
MENINGGALKAN JEJAK KEPADA BLOGGER YANG BLOGWAKING PADA MASA SAMA.

* Apakah kata kata semangat yang boleh anda berikan buat blogger yang mana
semangat mereka telah jatuh akibat dikritik hebat oleh pembaca ?
>>HEEE! KALAU TAKUT BADAI JANGAN BUAT RUMAH TEPI PANTAI..ITU SUDAH BIASA
LA..AMBIL PENGAJARAN DARI KRITIKAN DAN KUATKAN SEMANGAT..INI BLOG KITA, KITA
YANG BUAT DIA...KITA MESTI RASA HEBAT DENGAN APA YANG KITA
PERSEMBAHKAN...JANGAN BERHENTI TERUSKAN , KITA MAMPU MENCAPAI APA YANG
DIINGINKAN!

* Blog bagaimanakah menjadi pilihan anda ..
>> SUDAH SEMESTINYA BLOG YANG MEMBERI SEMANGAT DAN BUKAN YANG MEMATAHKAN
IMPIAN, SUATU YANG BERBENTUK ILMIAH DAN MESRA PENGUNJUNG.


haaaa..rasanya dah terjawab..moga tercalon tahun depan dalam BLOG PILIHAN MALAYSIA.

Jangan Lepaskan Peluang ke Pameran Antarabangsa MAHA2010.

Penat semalam....baru terjaga dengan sengal2 badan dan kaki...huhuhu.

MAHA2010...korang dah pegi ke belum...??

jangan lepaskan peluang nie...asyik2 jomheboh jer, kat sana pon ada banyak benda yang menarik



Dinaz dan kengkawan tak lepaskan peluang semalam...internet problem membolehkan kami outing bersama dengan izin family...

berbaki beberapai hari lagi..rasanya samapai 5 Dec nie kot...bolehla anda ke sana hujung minggu ni kalau berkesempatan...best memang best!

Penat sikit sebab parking jauh berkilo meter...waduh bisa capek kakiku ini!


bole tumpang sampai ke parking pon jadi la...heee


ada lelong binatang ternakan ...mau jer rasanya aku beli sekor bawak aku ke tempat parking...nak naik bas tak lalu aku bersesak gitu...

01 Disember 2010

Dinaz Masih Tercari-Cari..

Alangkah bestnye kalau kita selalu bersua begini..
(psst : Tajuk ini bukan menepati SEO ...heeee)

Assalamualaikum n salam sejahtera semuanya...

Seronok sekali rasanya bila dapat bersua di sini..Brodband masalah lagi di pagi2 hari hingga munculnya post entri ini...wakaka! susahnya kalau takde ekses yang bagus2...cm nak nangis plak..singgah n tinggalkan jejak dkt shoutbox saja la dari pagi tadi..

Tapi inilah kesungguhan ku sebagai blogger baru yang harus dihadapi walau apa cara sekali pon..semangat harus di teruskan.


Bagaimana nak dapatkan pengunjug baru ?

Caranya adalah dengan sentiasa berentri dengan gaya tersendiri dengan post yang mana tajuknya hendaklah mesra SEO (Search Engine Optimization).

Sebagai blogger apa yang diharapkan adalah kunjungan blogger lain ataupon silent reader adalah sangat diperlukan..apa yang dicari oleh mereka??..tentunya bagi mereka yang pernah singgah mahukan perkembangan terbaru dan juga cerita baru yang mungkin sebelum ini telah diwar-warkan...maka ini mereka ke sini..

Sebagai blogger baru sudah tentu pengunjungnya baru juga..dari pengunjung baru akan menjadi pengunjung tetap jika kena caranya...inilah perlu dipelajari lagi !!

Sebelum itu kita kena kenali atau tahu dulu apa itu Unique Visitor (UV) dan Page Views (PV):

Unique visitor ialah pengunjung atau pelawat laman untuk pertama kalinya. Dia belum pernah melawat laman tersebut sebelum ini.

Page views pula ialah lawatan ke laman yang sama. Misalnya akaun FaceBook anda – semasa anda melawat profil rakan lain, semasa anda menulis nota, semasa anda bermain game dan sebagainya itu anda sebenarnya melakukan page view.

.

30 November 2010

Menghargai Pengunjung Blog Dinaz..

Sahabat alam maya...pon ade perasaan
salam kalian semua...heee

nak buat contest , followr blm cecah 100 pon...takde terniat lg untuk sumer tu..

Siapa blogger yang selalu UPDATE??..samapai aku tak sempat mengikuti kesemuanya ontime.....

Dinaz ni selalu singgah blog yang selalu update, dashboard sebagai reference...senang nak blogwalking, kena hargai orang lain punya entri post kerana apa yang diharapkan oleh penulis blog adalah adanya orang membaca setiap entri yang di post kan..walaupon kata di antaranya hanyalah post suka-suki....

Bagi dinaz tu tak menjadi kekesahan sangat, kalau kita rasa apa yang disampaikan itu memang sampai kat kita..komen jelah sebagai penambah rasa atau sokongan terhadap karya seseorang blogger itu.

Mungkin sesetengah blogger yang gemar blogwalking tanpa membaca secara keseluruhan, itu tak menjadi masalah..janji singgah je nanti orang akan singgah balik..yang diharapkan begitulah.., sebenarnya setiap orang ada cara tersendiri..dinaz di sini tak menyalahkan sesiapa pon dalam hal ini..Dinaz sendiri pon baru sangat...tak nak memandai.

tak komen pon takpe...tapi bagaimanakah kita menghargai sesorang tu ??

Cara Dinaz ialah...bagi komen dan support !
espesli blog seangkatan !

Kalau Berpacaran...ajarkanlah Dinaz yek!

Salam...
Pepagi dah cakap pasal duniawi..haha...tulah manusia ni kan ...bagi aku yg kerdil ni, segala apa yang diajarkan oleh kedua ibuayah InsyaAllah tidak dilupa..

 Semalam member baik cakap nak dating ari ni..bukan Dinaz la..dorang tu jer., aku still singgle lagi :)

Dinaz !..nak bercouple dengan lelaki ...haha jauh sekali rasenya...kalu bole  ( pengakuan berani mati..haha) tak nakkkk..takoooot.




Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
Menjaga susila ibu bapa adik abang
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencoba aksi terlarang
Chorus
Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya
Ulang Chorus
Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah
Ulang Chorus
Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
Jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
Bertambah sayang (nanti confirm dapat)
Biar malu-malu (jangan malu-malu)
Biar segan-segan (jangan segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman (hahahaha)















Tajuk entri cm Dinaz nak mintak bloggers ajarkan teknik berpacaran...wakaka betul ke ni??
...benda2 ni rasenya boleh datang sendiri kan , takyah nak ajar2 bagai...sendiri pandailah..sampai masanya tau la cmner nak handle..

Selain dari pesanan orang tua2, lirik lagu kat atas tu pn banyak beri pedoman pada yang ingin berpacaran.

.

29 November 2010

Berani Mati Dinaz Cakap : Blog Aku Best !

Blogger Berani Mati jugak...heee pengasasnya.
Kalau bercerita pasal blog sendiri..memang sesedap mulut akulah dan terus ditaipkan dalam entri kali ni...

Ini blog yang dimiliki sepenuhnya oleh Diaumaininaz Nazurie....pada mulanya hanya berminat untuk skodeng blog orang lain je...dan blog yang selalu dikunjungi ialah blog En Ben Ashaari dan beberapa blog lain lagi yang menjadi ikon ramai blogger.
..menjadi silent reader bukan tidak bagus..tapi apa yang aku rasakan dan inginkan adalah kepuasan bila boleh 'menconteng' di kerta lukisan sendiri..untung-untung 'cakar ayam' pon bole jual...sapa tau kan nilai komersial tu terletak pada pengemar itu sendiri..

Dinaz...panggilan mesra kenalan di luar sana juga masih sama di alam maya, tidak mahu berselindung di sebalik wajah..perlu muncul dengan bahan yang menarik untuk dikongsikan bersama.

Dikategorikan sebagai blog ringan dan santai...bukan mahu buat biznes sangat tapi mahu cari kawan..tak nak lawan heeee...

Setahun jaggung tu kira dah lama tu...dah bole makan hasilnya , tapi Shopper Dinaz On9 baru...baru la sangat..eh malu rasanya nak kata blog kita Best...tapi aku berani mati punya lah...tak sampai sebulan pon usianya.

Shopper Dinaz On9 diilhamkan dengan tujuan mencari kenalan maya dan juga bercita-cita menjadi usahawan yang berjaya dalam dunia IT sebagai peniaga online (sekarang baru peringkat permulaan).

Apa yang best ialah...aku akan kongsikan apa saja....apa saja yang terlintas di fikiran...dah jadi otai buat apa pon orang kata okay...cmtulah apa yang aku nampak sekarang ni.

Ini sasaran aku tahun depan....kalau dikira , tahun depan baru berusia 2 bulan cmtulah..tapi sasaran tetap ada...setiap hari mesti ada peningkata UV, itu MESTI.

psst : halammak ! banyak songeh lak budak nih!

.

Terjah Blogwalking ...sapaan Dinaz benar belaka..


Inginkan kunjungan lebih..usaha mau lebih juga..!
Salam...

Kalau kita datang bertandang tengah-tengahari umah orang memang nampak tak berapa bagus la kan...ada orang cakap tetamu tak diundang pulak nanti...aku selalu diingatkan oleh ibuku tentang perkara ni...

Time orang nak makan tulah dia datang..isssh ! sapa pulak tuh yang datang, riaksi muka tuan rumah bole kita nampak...kalo rase cm kelat je , baik kita belah dulu nanti petang-petang sikit singgah lain.

Ini pasal terjah blog tak sama dengan singgah umah orang...kedatangan kita dialu-alukan tidak mengira masa,
espesli blog Sopper Dinaz on9...silakan lah ..heeee., sapa nk Dinaz singgah sila tinggalkan jejak anda di mana-mana tempat yang boleh tinggalkan link  okay!

Berbagai macam sapaan dari para blogger setiap blogwalking untuk meninggalkan jejak. Sedangkan maksud sebenar blogwalking adalah berkunjung ke blog milik blogger lain dengan meninggalkan jejak berupa sapaan .

dan inilah yang sering dilakukan oleh blogger newbie seperti Dinaz, dengan harapan agar blogger yang blognya telah kita kunjungi, balik berkunjung ke blog Dinaz, sehingga dapat meningkatkan traffic blog Shopper Dinaz On9. Dan ternyata Blogwalking sangat bagus untuk promosi blog baru.

 pssst : ..buatlah dengan cara yang berhemah agar orang tak menyampah !




28 November 2010

Semangat '46'...Dinaz !!

Follower yg ke 46...heeee
Salam,   korang kenal tak dgn blogger ni...tak yah diperkenalkan lah ye....
Tak sangka pulak blog Dinaz jadi salah satu blog yang diikutinya secara 'jujur'...wakaka...aku dah tau , memang susah nak tarik beliau jadi follower blog kita...terima kasih bro....

Ramai lagi otai2 dan newbie di luar sana...yang dah jadi follower, aku ucapkan berbanyak terima kasih..i luv u all lah...heee.

Ada yang menjadi semangat ku di sini...itu sebab gambar bro terpampang di atas....jangan sentap brade...kasi chan sama kita yang baru2 ni nak tumpang tuah...untung2 bole bayar deposit pepe jelah. tapi
ada yang terasa hati sebab abg Ben tak jadi follower blog dorang...
"Bukan Aku Tak Sudi" kata beliau...

semangat harus diteruskan...kena belajar kursus bahasa Jepun pulak..
Nihongo cayok !!
.
.

27 November 2010

Wartawan ....tak de tauliah..heee!



Hai, salam sumer.. selamat beristirehat ya ...

Dinaz outing jap lagi, ibu kasi kuar dengan kawan lama ..nak ajak bloger lain takder yg sudi, almaklumlah kita ni newbie lagi heee acah je tu..

akceli dah planing dr last week lg , ke mana tak leh cakap ..ikut kaki melangkah..upss bkn ,ikut tayar keta...belum di fikirkan lagi, nt lepas amik kawan dinaz ..baru ktorg set ke mana mau pegi...wakaka...

..
@@@6009...kalau betul berani tegur la...hahaha..!!

jom chaw dulu..nak mandi n siap2 simple je....

...hari ni aku dah ada kerjaya baru..nak cari bahan, bajet dh jadi reporter tak bertauliah..siap dgn kamera lagi n note book.........cmnilah org tengah bersemangat..!!

Lets gone...heeee bye2.

klik-klik dan maklumkan saya.

Catatan Popular

Dari mana datangnya tetamuku..

Arkib Blog